fbpx

Basza smaku

  • Availability
  • In stock
Autor

Saygın Ersin

Data wydania

23/05/2018

Format

135 x 210 mm

Ilość stron

384

Oprawa

miękka ze skrzydełkami

ISBN

9788365836410

Cena detaliczna

37,90

Tytuł oryginalny

Pir-i Lezzet

Tłumacz

Izabella Mazurek

Dostępne wersje

papierowa / ebook /


MATERIAŁY GRAFICZNE

OPIS Z OKŁADKI

Wyobraź sobie, że za pomocą potraw możesz wpływać na emocje innych ludzi. Wyobraź sobie, że jesteś w stanie odkryć wszystkie istniejące smaki. Jeśli to potrafisz, jesteś… baszą smaku.

Imperium osmańskie, XVII wiek. Młody, wybitnie utalentowany kucharz, dzięki ogromnej biegłości w sztuce przyrządzania dań, dostaje się do pałacowej kuchni. Jego celem nie są jednak uznanie czy bogactwa, ale zemsta. Gdy chłopak przekracza mury pałacu, prawda powoli zaczyna wychodzić na jaw. Czyżby już tu kiedyś był? Stopniowo poznajemy sekrety jego dzieciństwa: brutalna masakra na rodzinie sułtańskiej, ucieczka z pałacu, droga do doskonalenia się w sztuce kulinarnej, niezwykli przewodnicy pomagający zdobyć niecodzienne umiejętności, a także Kamer – jego jedyna miłość i największa strata.

Historia pełna aromatycznych opowieści o pasji gotowania, splendorze tureckiego dworu i wielkiej miłości, dzięki której życie smakuje jeszcze wspanialej.

To niezwykła historia, która potwierdza, że przez żołądek można trafić zarówno do pałacu sułtana, jak i serca wybranki. Wysmakowane opisy dań, kultury i zwyczajów Turcji z XVII wieku przenoszą nas i pozwalają poczuć klimat miejsca, które do dziś inspiruje nie tylko smakoszy, lecz także artystów. To jedna z tych książek, dzięki którym możemy przenieść się w czasie i poczuć zapach, smak oraz zobaczyć kolory Stambułu. 

Absolutnie do zjedzenia!

Inne książki autora

BIOGRAM

Saygin Ersin

Saygın Ersin

(ur. 1975 w Manisie)

Studiował socjologię, a następnie pracował jako dziennikarz, scenarzysta i pisarz. Znany jest przede wszystkim z powieści detektywistycznych. Obecnie mieszka w Izmirze.

AKTUALNOŚCI

Seria „Czas Żniw” i tr...

To już potwierdzone. Bestsellerowy cykl Samanthy Shannon i nagrodzona trzema statuetkami Hugo trylogia N.K. Jemisin zostaną zekranizowane! „Pęknięta ziemia” na dużym ekranie Za przeniesienie do kin cyklu „Pęknięta ziemia” będzie odpowiadać studio TriStar Pictures znane z filmów „Jumanji”, „Matylda” i „Dystrykt…

Pocztówka od Anety Jad...

Od Autorki: Droga Czytelniczko i drogi Czytelniku, „Garstki z Ustki” to seria równie zmienna jak pogoda nad Bałtykiem, miasteczko nadmorskie o różnych porach roku albo pensjonat przed sezonem, w trakcie sezonu i po sezonie. Zróżnicowana, jak różne są jej bohaterki:…

Zamiast niszczyć książ...

Nie chcemy niszczyć książek. Chcemy podzielić się nimi z osobami, które potrafią je kochać nawet z małymi wadami. I zrobić razem z wami coś dobrego! Dwa wydania książki „Morza wszeteczne” Dlatego od dziś w sprzedaży są dwa wydania „Mórz wszetecznych”….